4 POSLEDICE KOJE SE JAVLJAJU AKO SPAVATE PORED TV-A: Nemojte ovo da radite može biti KATASTROFALNO po vaše ZDRAVLJE
Da li se i vama desi da se uspavate pored televizora?, Foto: Profimedia

važno

4 POSLEDICE KOJE SE JAVLJAJU AKO SPAVATE PORED TV-A: Nemojte ovo da radite može biti KATASTROFALNO po vaše ZDRAVLJE

Stručnjak za spavanje Trevor Kuk upozorava da izlaganje veštačkom svetlu s TV ekrana može poremetiti vaš prirodni ciklus spavanja i budnosti

Objavljeno:

Svetlost ekrana može ometati proizvodnju hormona koji su ključni za kvalitetan san, poput melatonina.

Smanjuje kvalitet spavanja

Studije su pokazale da gledanje televizije pre spavanja može negativno uticati na kvalitet sna. Intenzivna svetlost i uzbudljiv sadržaj TV emisija održavaju mozak aktivnim, što otežava opuštanje i upadanje u san. Posledica može biti buđenje tokom noći i osećaj umora ujutro.

Loše utiče mozak

Osim što utiče na san, spavanje pred televizorom može imati negativne posledice na mozak. Loš san može dovesti do smanjenja pamćenja, pažnje i sposobnosti donošenja odluka.

Televizor je uzrok nesanice
Televizor je uzrok nesanicefoto: Profimedia

Problemi sa spavanjem takođe mogu narušiti međuljudske odnose, jer umor od nedostatka sna otežava provođenje kvalitetnog vremena sa voljenima.

Uzrokuje bolove u leđima i vratu

Pored toga, spavanje pred televizorom može izazvati probleme s mišićima i kostima, što može rezultirati bolovima u leđima i vratu.

Problemi s cirkulacijom

Neprirodni položaji tokom spavanja mogu poremetiti cirkulaciju krvi, što može dovesti do utrnulosti i nelagode u rukama i nogama, a dugoročno čak i do ozbiljnih problema s cirkulacijom poput duboke venske tromboze.

Stoga, Trevor Kuk naglašava važnost izbegavanja spavanja pred televizorom radi očuvanja zdravog sna, mozga i opšteg zdravlja.

BONUS VIDEO:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso/ Mondo/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.